Eskimeyen Dostluklar

Bu devirde dost bulmak zordur ve genellikle dost dediklerimiz yalan olur. ESKİMEYEN DOST sahibi olmayı her fani arzu eder. 

"Dost demek ne demektir?" sorusunun cevabı farklı şekillerde oluşturulabilir. Dost kalabilmenin, tanımından etkilenmeksizin net ve olması şart gereklilikleri vardır. Bunların sayısı fazladır ama tabii olarak başlıcaları vardır. Size bunlardan bahsetmeye ve dost kalabilmenin püf noktalarını göstermeye çalışacağım.

Dostluğun Püf Noktaları

"Bencillik dostluğun zehridir." diye bir söz söylemiş Balzac.

Dostlukta Bencilliğin Rolü

Ne kadar önemli ve değişmeyecek olan bir kaideye değinmiş, eski tarihlerde yaşayan Balzac'tan da görüyoruz ki dost olmanın bazı şartları değişmiyor. Bakınız, sizin dostluk ilişkileri içerisinde olduğunuz kişi bencil ise o dostluk binasının zemini bataklık üzerine yapılmış demektir. Bencil insan nankör olur, bencil insan vefasız olur, bencil insan -ki en dikkat edilmesi gerek husus bu- makyavilist olur. Yani ilelebet dostluğu değil ilelebet çıkarı savunur, kendi işine geleni yapar anlayacağınız dilde söylersek. Eskimek istemiyorsanız ve güvenilir olmak istiyorsanız öncelikle bencil olmayacaksınız.

Sır Tutmayı Bilmek

Durumunu iki kişiden gizlemeyeceksin ki birisi uzman doktor diğeri dost. Bu söz aslında eskiyen olmamak için fazlaca önem arz ediyor. İnsanların zor zamanlarında yanlarında olursanız, yanında olduğunuz ve dost bildiğiniz insan az önceki söze göre davranış sergileyip sizinle bir takım sırlarını paylaşacak, bu durumda hem iyi bir sırdaş hem de iyi bir sırdaş olmanız, olmamız gerekiyor. Binaenaleyh sır veren ve sır alıp onu kalbimizden çıkartmayanlardan olmamız gerekiyor. Gerekiyor ki bu konuda dostumuzun güvenini kazanalım.

Samimiyetin Dostluktaki Yeri

Bir diğer husus ise samimiyet. Dostlar birbirleri ile kesinlikle samimi olmalıdır ki samimi olmayana dost denmez. Az samimiyet tehlikeli, çok samimiyet de çok tehlikelidir. Her şeyin fazlası zarardır derler ya, samimi olmak ve dostluk arasında da böyle bir şey kesinlikle vardır. Az samimiyet dediğim gibi kişilerce kişilerin dost kabul edilmesi açısından sorun teşkil eder ve mevzubahis kişiler birbirlerine dost sıfatını yakıştıramazlar, yakıştırabilenler ise sorunlarla karşı karşıya gelirler.

Dost Fedakâr Olur

Her insan fedakâr olamaz er insan fedakâr olabilir. Binaenaleyh her insan dost olamaz er insan dost olabilir. Dostluk gül olmaktır, yaprağı ile dikeni ile ...

Gülün kokusunu, yaprağını herkes sever ama dikenine gelince hatta ve hatta o diken kokusunu ve yaprağını seven birinin vücüdunun herhangi bir yerine gelse de kanatsa o kişi nefretler savurur. Dost olmak işte burada devreye girer, birisi diğeri için ufacık acılara dahi katlanamasa o kişiden mümkün değil dost olmaz. Bahsedilen fedakârlık aslında çiçeğin köküdür.

Sadakât Olmazsa Dostluk Olmaz

Eskimeyen bir dostluk için sadakât...

Sadakât insanın kalbinde barınması gereken bir şeydir. Bir şeylere sadık kalamayan insan evlenince zorluk çeker, iş hayatında zorluk çeker, dostluk ilişkilerinde zorluk çeker. İnsan zorluk çeker ama bir yere kadar. Zorluk çekemez hale geldiğinde bütün düzeni altüst olur. Sadakât dostluğun incisidir, eskimeyecek olan dostluğun... Sadık olan bir insan fedakâr da olur samimi de olur. Sadık olmayan bir insan hayatta darbelere maruz kalır çünkü o insan bir şeylere karşı sadık kalamamıştır, ne kimseye güveni kalmıştır ne kimsenin ona.

Saygısız Bir Dostluk Düşünülemez

Dostluktan saygıyı kaldırmış olan dostluğun en büyük süsünü de kaldırmış demektir. Saygı her insanın birbirine karşı duyması gereken bir histir. Dostluklarda bu daha önemlidir.

Dostluğu katlanılabilir kılan bir süstür saygı. Karşısındakinin görüşlerine vs. saygılı bir biçimde yaklaşmassa insan dostluk süreklilik kazanamaz ve eskiyerek kaybolan bir arkadaşlık haline dönüşür. Güven duygusunu da hoşgörü açısından insanın içine ve dolaylı olarak dostluğun içine güven duygusunu empoze eder. Güven en olmassa olmazdır.

Bu tür insani duygular insanın içinde olmaz ise hayvana döner, kudurur ve insanın etini yer olur insan. Hayvandan farkı kalmaz. Destekçi olmak, dürüst olmak, güleryüzlü olmak, hoşgörülü olmak, kaliteli olmak, tutarlı olmak ve bu gibi şeylere sahip olmak dost olmayı geçtim insan olmak için çok önemlidir. Dostu olmayanlara, dost olmayanlara bakın kibirli, nankör, bencil, egoist vb. olan insanlardır, insan demeyelimde yaratıklardır. Şunu da unutmamak gerekir ki bu özelliklere sahip hayvanlar vardır. Hayvanlarla dost olunulabilir yahut kitaplarla vs. dostluk geniş yelpaze de incelenebilir. Ben burada insanlar arası dostluğu ele almaya çalıştım.

Yukarıda saymış olduğum her şey güven argümanının alt kademeleri olup hepsi birbirine bağlıdır. Dost olmak istiyorsanız bu saymış olduğum özelliklere sahip olmanız gerekir. Dost seçerken de dikkatlı olun da eskiyip sizden önce ölmesin dostluğunuz. Dostluk dediğin ölüm ile sonuçlanmayacak bir şeydir. Unutmayalım ki dost edinmenin tek yolu dost olabilmektir. Sağlam dostluklar için dost olun, dostluk binasını da sağlam inşa edin, malzemeden çalmayın ki güvenilir olsun.

Ve tiryakilere anlatacak olursak;

Dostluk nargile gibi olsun, nargile yani dost hep aynı olsun sadece köz yenilensin. Sigara gibi olup da sürekli yenisinin elde edilmesi zaruriyetinde kalınmasın.

-eyvallah