Günaydınlar o zaman

Günaydınlar ve İyi Geceler.. Küçük harflerle ve sessizce. Sanki arkadaş ortamına ansızın girmiş tanıdık bir ses gibi. Odanıza, bilgisayarınıza, telefonunuza ve hatta zihninize. Sıradan ama fazlasıyla etkili. İçinde binlerce manayı barındırabilen bu iki kelime. Mutlusu, mutsuzu, heyecanlısı, hüzünlüsü, şaşkını, aşığı her türlüsü vardır.

Bugün İyi Gecelere bakalım. İyi Geceler. Sahiden iyi mi geceler diye klişe bir giriş yapalım. Şimdi iki nokta üst üste ve parantez. Güldük mü? Bunu daha sonra irdeleriz. Biraz özele inelim. Saat olmuş gecenin ikisi niye ayaktayım, neden ayaktayım. Gece olmuş gece. İyi gecelerin gecesi dimi yat uyu. Yoksa kimse iyi geceler demedi mi? Bu yüzden mi uyumak bilmiyor ben de dahil bu koca nesil. Annem sekiz yaşındaki kardeşimi saat dokuzda yatırdı, üstünü örttü. Ve uyuyana kadar yanına da oturdu. Haydaa. Bu da nereden çıktı? Bu mudur işin raconu. Kimse bana geç oldun yat demiyor. Sabah uyanamazsın da yok. Eyvallah. Nedir yani küçükken bizi uyutan güç annemizdi. Okula geç kalma korkusuydu. Belki de gündüz haylazlıktan yorulan vücudumuzun dürtüsüydü.

Şimdi nedir? Bizi uyutmayan o gizli güç. En basitten karmaşığa gidelim. Uyutmayanlar takıldığımız bir film, okuduğumuz bir roman, kankalarla koyu bir muhabbet ve bi de aşk.. Bazıları sevdadan sabahlara kadar uyumaz; konuşur da konuşur. Bazıları acıdan, hüzünden, yürek acısından uyuyamaz. İçindeki acı büyüdükçe büyür ve ondan hissetme duygusunu alır. Uyku ihtiyacı ve hissi kaybolur. Yürüyen uyuyan bir ölü oluruz.

Hayatın normal düzenine aykırılık bu. Çocukluktan çıkarır insanı. Ve o zaman büyüdüğünü anlarsın. İnsanı uyutan ilk sevgi annedir. Uyandıran ve uyutmayan da yine aşktır. Bunlarında bir sonu gelir. Sonunda tüm düzenler bunların dengesi üzerinedir. Her zaman dengeye dönersin. Annenin ilk öğrettiğine gelirsin. Peki ben niye bu saatte ayaktayım? Ki epey bir geç. Uyumamak için benim de bir sebebim var. Ne diğerleri, ne de aşk. Beni zamanın ve mekanın ötesine götüren kitaplarım ve benim dünyamı durduran yazma tutkusu ve ansızın gelen ilham. Şimdi İyi Geceler o zaman...