Fatih'in Sırlı Ölümü

Sultan II. Mehmet 30 Mart 1432 yılında o dönemde Osmanlı Devletinin başşehri olan Edirne'de doğmustur. Babası Osmanlı padişaharının altıncısı olan Sultan II. Murat'tır. Aynı zamanda iyi bir şair ve divan edebiyatında ''Avni'' mahlasını kullanmıştır. Çocukluğundan beri hayalini kruduğu İstanbul'un fethine ve Peygamber övgüsüne 21 yaşında nail olmuştur. Sultan II. Mehmet İstanbul fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet olarak anılmaya başlamıştır. Fatih başarılarla ve fetihlerle dolu otuz yıllık bir padişahlık geçirmiştir.

Yıllardan 1481 idi. Büyük Kartal hastaydı ve buna rağmen orduya sefer talimatı vermişti. Seferin nereye olacağını vezirleri de dahil kimse bilmiyordu. Bilinen tek şey ordu birliklerinin Üsküdar'a toplanma talimatı verilmesiş olmasıydı. Seferin hangi yöne olduğu bilinmemekle beraber iki ihtimal üzerinde duruluyordu. Ya Roma'ya (Papalık) ya da Mısır'a (Memlük Devleti) olması ihtimalleri üzerinde duruluyordu. Vatikan ve Memlük Devleti ajanları İstanbul sokakları ve sarayda bilgi toplamaya çalışıyorlardı ama nafile.

Sefer günü gelip çatmıştı. Kayıklarla Üsküdar'a geçildi. Ordu Gebze yakınlarında Hünkar Çayırı'na Fatih'in hastalığının ilerlemesi sebebiyle ordugah kurmuştu. Başhekimi Lari müdahale etti fakat Fatih'i iyileştiremeyince eski Başhekim Yakup Paşa görevlendirildi. Yakup Paşa da bazı ilaçlar vererek Fatih'in acısını dindirmek istediyse de ilaçlar faydalı olmadı. Fatih komaya girdi ve kısa süre içinde ölüm haberi geldi. Tarihlerden 3 Mayıs 1481 idi.  Kimse 49 yaşındaki Büyük Kartal'ın öldüğüne inanmak istemese de Fatih ölmüştü. Tarihçilerin önemli bir kısmı bu sırlı ölümün sebebinin zehir olduğunu savunmaktadır. Kimisi oğlu II. Beyazıt'tan kimisi de Vatikan'ın zehirlettiği üzerinde durmaktadır. Kimisi de zehirlenmediği hastalığına yanlış tedavi uygulandığı için öldüğü üzerinde durmaktır. Bilinen bir şey var ki ''Büyük Kartal'' ölümüyle büyük bir sır bıraktı ve o sır perdesi halen aralanamamaktadır.

Fatih Sultan Mehmet Osmanlı Devleti'nin çehresini değiştirmiş en başarılı padişahlarından biridir. Aynı zamanda Osmanlı tarihinin en sevilen figürlerinden biridir. Kabri şu anda kendi adıyla anılan Fatih Camiindedir.