Büyük Düşün, Büyük Yaşa

Dünya hızla dönmeye devam ederken insanlarda hayatı anlama yolculuğuna devam ediyorlar. Belirlenen hedefler, hayaller ve beraberinde yaşanan sorunlar bu yolculuğun birer parçası durumundalar. Sahip olduğumuz karakterimizin yaşamsal standartlarımıza ne denli bir katkısının olduğu su götürmez bir gerçek. Fakat düşünce tarzımızın bu duruma etken oluşturduğunu da unutmamalıyız.

Burada sormamız gereken kritik soru şu: “Neyi düşünüyoruz? Nasıl düşünüyoruz?”

Nasıl düşünüyoruz?

Başarının yolları üzerine yazılan kitaplar düşünmenin öneminden söz eder. Neyin ne kadar olduğu ise insanın kendisine kalmış bir durumdur. Siz küçük bir kasabada şirin bir ev hayal edebilirsiniz ya da biraz abartıp (gerçekçi abartma) lüks bir villada olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak atladığınız ayrıntılar kararlarınızla doğru orantılı bir etkisinin olduğunu da belirtmemiz gerekir sanırım. Mental açıdan fark yaratma güdüsü sadece büyük düşünmekle gerçekleşir. Seviyenizi arttırmanıza yardımcı olur ve hayatınızda olumlu gelişmelerin yaşanmasını sağlar. Elbette büyük fikirler, maddi imkanların zorlanmasını da gündeme getirir fakat vizyon kelimesinin altının en iyi şekilde doldurulmasına ön ayaktır (Buradan parası olmayanın vizyonu da yoktur gibi saçma sapan bir şey anlaşılmasın). Sadeleştirilmiş bir zihnin bu tarz tavırlar içinde olmasını beklemeniz hata olacağı gibi gelecek adına da kaybedilmiş bir savaş olarak nitelendirilebilir. Her zaman söylediğim ve benimsediğim çok güzel bir söz geldi bunları yazarken aklıma. “Küçük yol yoktur, küçük aktör vardır.” İşte sizin de atmanız gereken daha doğrusu atıp da duvarı parçalamanız gereken adım tam olarak bu. Kesinlikle ve kesinlikle sınırlarınızı zorlamalı, bulunduğunuz noktayla yetinmemelisiniz.

Hayalleriniz büyük olsun!

Bahsettiklerimiz dışında bir diğer önem arz eden unsur tabiki de hayal gücü. Sınırlarınızı zorlamanızın cesaret anahtarıdır kendisi. Siz onu ne kadar kullanırsanız o kadar parlar aksi halini ise siz tahmin edin artık. Fikirlerinizin ne kadar uçuk olduğunun bir önemi yok uzana bildiğiniz yıldıza ulaşmaya çalışın. Bununla ilgii söylenen en güzel söz kanımca William Russell'dan gelmiştir. “Büyük işler, büyük hayaller kurma özelliği olan insanlarca başarılmıştır.”

Hayalleriniz sizin yürek gücünüzü gösterir. Bir insanın yüreğinin gücünü anlamak için sadece yaptıklarına değil, yapmayı istediklerine de bakmak gerekir. “Hayaller bizim kim olduğumuzun aynasıdır” der Barbara Sher. Esaret altındaki insan özgürlüğü hayal etmeli ki yüreğinde şahlanış gülleri açsın. Aç insan ekmeği olmayan değil ekmeğin hayalini kuramayan insandır aslında. Bunu birçok durum için genelleyebiliriz. Yazıyı sonlandırmaya yakın bazı hatırlatmalarda da bulunmak sanırım konuyu özetlemek açısından çok güzel bir yöntem olabilir diye düşünüyorum. İlk olarak elinize bir kağıt alın ve oraya büyük küçük ne kadar hedefiniz varsa not alın. İkincisi, hedeflerinizi olabildiğince ama abartmadan uçuklaştırın yani hayal gücünüzü kullanın. Bunları söylerkn beyninizden gerçeklik kelimesini silmeyin tabi. Size sunulan değerler yine sizin ve sevdiklerinizin olacağını hatırlayarakdüşünce gücünüzü geliştirmeye odaklanın. Siz kendiniz olun, büyük düşünün ve beraberinde büyük yaşayın.