Devlete Var mıdır Gerek?

Tanrının bahşetmiş olduğu bir akla sahipken insanoğlu, gerek var mıdır acaba insan aklına muhtaç olan, insanları güçsüzleştirip, otorite sahibi olmaya çalışan devlete? İnsanların üzerinde yaptırım amacı güden, insanları kendi çıkarları uğruna kendi düşünceleri ile yönlendiren vaya insanların zihinlerinde, düşüncelerinde ve hatta duygularında baskın rol oynamayı kendine amaç edinen bir mekanizmanın oluşu ne kadar mantıklı gelecektir acaba özgürlüğüne bu denli düşkün olan insanoğluna?

Akla ve mantığa uygun davranıyor diyeceksiniz devlet. Oysa akıl da mantık da Adem'den beri insanda bulunan bir olgudur zaten. Eğer ki insanda akıl ve mantık varsa, ne gerek vardır devletin koyun misali insanı yönlendirmesine! Zaten akla sahip olan insanın devlete değil, devletin akla ihtiyaç duyduğu için insana muhtaç oluşu zorunludur. Bu tür nedenler göz önüne alındığında insanlara koyun muamelesi yapmaya çalışan devlete bu kadar bel bağladığımız mantıklı değildir bence...

Devlet insanları her daim güçsüz kılmaya, -ki bu onun en büyük isteği- insanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan bir mekanizmadan başka bir şey değildir. Çünkü devlet kendi çıkarlarını düşünmek adına insanların çıkarlarını göz ardı eder. Devletin derdi hep kazanmak ve en üst seviyede olmak olduğu için devlet bu hususta asla insanlarını düşünmez. Sadece düşünüyormuş gibi görünür. Devletin gerekliliği ta ilk zamanlardan beri insanların yaptığı belki de en büyük hatalardandır.

Sofist diye adlandırılan geçmiş filozof grubu durmadan gezerlermiş. Ve bu geziler sonucunda farklılıklar görüldüğü için belli fikirler ortaya atarlarmış. Onların devlet için söyledikleri ise akla yatkın geliyor. Onlara göre insanlar için hiçbir şey aynı anlamı vermediği için ideal devlet yoktur. Çünkü benim için iyi olan bir başkası için iyi olmayabilir. Dolayısıyla hangi yönetim şekli doğrudur bilinemez... Keza geçmişte yaşayan bir filozof olan Nietzsche, devletin insanları güçsüzleştirdiğini düşündüğü için devlet olmamalı demiştir.

Şu anda insanları koruyan, onlara para(maaş) veren, ihtiyaçlarını gideren, yeni kurumlar, merkezler açan bir devlet profili göze çarpsa dahi, ben devletin gerçek manada samimi olduğuna ve işini yaptığına inanmıyorum...