Kalu Bela ve Aşk

Çocukluğumuzda bizlere ne zaman müslüman olduğumuz sorulur. Cevap olarak da; Kalu bela dan beri dememiz istenirdi. Aynı şekilde biz de annemizden, babamızdan öğrendiklerimizi çocuklarımıza aktarırız. Allahu Teala kıyamete kadar dünyaya gelip bir beden içerisinde yaşatacağı ruhları yarattığında bir anlaşma yaptı. Bezmi elest dediğimiz bu anlaşmada Rabbimiz bize "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" diye sordu. Bizler de cevaben "Kalu Bela" dedik. Yani evet sen bizim Rabbimizsin diye yanıtladık. İşte yaratanla insanoğlu arasında geçen bu konuşma Kalu bela olarak adlandırıldı. Büyüklerimiz bizlere böyle öğretti biz de çocuklarımıza böyle öğretiyoruz.

Peki Kalu bela ne anlama geliyor bizler için? Ta küçüklüğümüzde dimağlarımıza ilk olarak yerleştirilen bu olayın bizlerce bilinmesi gereken önemi nedir?

Allahu Teala bizlerle bir anlaşma yapmış çünkü bizler dünyaya geldikten sonra yapmadığımız kulluk vazifesi sorulduğunda "Ben bilmiyorum, benden öncekilerden gördüklerimi yaptım ya da unuttum" diye cevapladığımız zaman Rabbimiz, Bezmi elest teki "Kalu bela" diye cevapladığımız ahdimizi hatırlatacaktır. Alahu Teala ile ilk karşılaşmamız bu anlaşma ile olmuş ve Rabbimiz bize nurunu göstermiştir.

İşte insanoğlu bu gördüğü güzelliğe, nura hayran ve aşık olmuştur Yaratıldıktan sonra dünyada daima O'nun güzelliğini arayagelmiştir. İşte içimizdeki güzel olanı sevme ve güzel olanı arama arzusu o gün ruhlarımıza yerleşmiştir. Nerede bir güzellik varsa O'ndan bilir O'nun için severiz. Antlaşma gününde insanın içine düşen bu arzu insanda önce sevgiye, sonra da aşka dönüşmüştür. İnsan yaratılan her şeyi sevebilme maharetine sahiptir. Eğer bir şeyi görmüş beğenmişsek bunun devamı sevgiye, sonucu da aşka dönüşür. İnsan neyi severse bu kendisini aşka götürür. Malı mülkü aşırı seven maddeye, bir insanı aşırı seven mecazi aşka, Allah’ı çok seversen gerçek aşka ulaşır...

Mustafa Atak 28/02/2013 Ankara