W3 Total Cache Kurulumu Nasıl Yapılır? [Resimli]

2013'ün başında yeniden güncellenen ve bazı yeni özelliklerin de eklendiği W3 Total Cache'nin resimli kurulum anlatımı ile karşınızdayım. Bu eklenti cidden illet lanet pislik bir hal alabiliyor :) W3 total cache kurulumu, kimilerine göre Super Cache'den daha kolay olsa da, aslında siteye ve sunucuya verebileceği zararlar düşünüldüğünde bence Super Cache'den daha güvenli ve kolay bir eklendi :) Sürekli takıldığım R10'da bir üyenin serzenişini görünce dayanamadım, oturup localhost'a şu eklentiyi kurdum, ayarlarını da sevdiğim dostum Fatih Emre'nin de yardımıyla kazasız belasız hallettim =) Anlatım biraz uzun... O yüzden yazıyı sonuna kadar takip edin. Burada tüm ayar sayfalarının resimleri yok. Eğer resmi olmayan bölümleri fark ederseniz, bilin ki o bölümün ayarlarına dokunmaya gerek yok :)

W3 Total Cache Kurulumu

Eklentiyi kurmak için Eklentiler>>Yeni Ekle bölümündeki arama kısmına W3 Total Cache yazıp "Eklentilerde Ara" butonuna bastıktan sonra açılan sayfada eklentinin altındaki "Şimdi Kur" linkine tıklayın. Kurulduktan sonra solda Performance diye bir bölüm göreceksiniz. Oradaki General Settings linkine tıklayın.

W3 Total Cache Genel Ayarlar

W3 Total Cache kurulumu yaparken eklentinin Genel Ayarlar bölümünü nasıl dolduracağınızı aşağıdaki resme bakarak anlayabilirsiniz. Her resmin altına, gerekli açıklamaları da ekliyorum. Neyin ne olduğu da anlaşılsın diye :)

 

w3-total-cache-kurulumu-1-general

Preview mod aktif olduğu takdirde yapılan değişiklikleri önce siz görürsünüz, ziyaretçiye yansımaz. Yani ne yaptığınız konusunda kesin bilginiz yoksa, tüm ayarları tamamlayana kadar önizleme modunun Enable konumda olması sizin için yararlı olabilir. Aksi takdirde sitenin görüntüsünde yaşanması olası olan görüntü bozuklukları kullanıcılara da yansıyacağından, moralinizin bozulmasına neden olabilir, ziyaretçileri sitenizden soğutabilir :)

w3-total-cache-kurulumu-2-page

Page Cache için eğer aktifse Xcache veya APC seçeneklerinden birini seçin. Ben kurulumu localhostta yaptığım için bende aktif değil. Fakat onları seçmeniz daha iyi olacaktır.

w3-total-cache-kurulumu-3-minify

Minify ayarlarını yukarıdaki gibi yapabilirsiniz. Fakat W3 Total Cache kurulumu esnasında minify işlemi ile ilgili problem yaşarsanız Online Minify linkine tıklayarak da dosyalarınızı minify ettirebilirsiniz. Nasıl yapılacağı konusunda problem yaşanması muhtemel bir alan olduğu için bu açıklamaları yapıyorum :) Yine sorun çıkarsa yorum bölümüne yazın, elimden geldiğince yanıtlarım.

w3-total-cache-kurulumu-4-database

W3 Total Cache kurulumunda Database Cache için en iyi seçenek Memcache. Sunucunuzda kuruluysa aktif halde olur zaten. Sunucu sizinse önce Memcache kurmanız iyi olacaktır ama onu da ayrıca ele almak lazım. İnternette Memcache Kurulumu diye arama yaparsanız bu konuda da yardım alabilirsiniz ama bildiğim kadarıyla bu da sıkıntı çıkarabilecek bir işlem. Kurulumda dikkatli olmanızda yarar var :) Memcache seçeneği aktif değilse Disk'i seçin.

w3-total-cache-kurulumu-5-browser

W3 Total Cache kurulumu yaparken Browser Cache ayarı ile ilgili açıklamaya gerek yok, resim her şeyi anlatıyor sanırım :)

w3-total-cache-kurulumu-6-cdn

Eğer bulut sunucunuz varsa aktifleştirin bu seçeneği ama pek çok webmaster bu kadar para ödeyip CDN almayacağı için muhtemelen pasif halde bırakmanız gereken bir bölüm :) Eğer CDN konusunda kararsızsanız ve yeteri kadar bilginiz yoksa, pasif bırakmanız gerektiğine emin olabilirsiniz =)

w3-total-cache-kurulumu-7-newrelic-

Monitoring bölümü daha önce W3 Total Cache kurulumu yapanlarda yoktu sanırım. Hiç dikkatimi çekmemişti :) Boş bıraksanız da olur. Tahminime göre New Relic adlı site sayesinde sitenin izlenmesi ve daha optimize hale gelmesi için neler yapılması gerektiğine dair bilgiler veren bir sistem söz konusu... İster siteye üye olup API Key ve application ID bilgilerini yazar ne olduğunu anlarsınız, isterseniz de boş bırakırsınız. Bence sallayın gitsin =)

w3-total-cache-kurulumu-8-debug

Bunları da seçmeyin; ölmezsiniz :) Anladığım kadarıyla her sayfanın sonuna HTML yorum şeklinde detay bilgileri eklenecek. Açıp bakmazsınız bile zaten durduk yere sayfaların kod yükünü artırmayın hiç =)

W3 Total Cache - Page Cache Ayarları

W3 Total Cache kurulumunda yukarıdaki ayarları bitirdiyseniz, genel ayarları tamamladınız demektir. Şimdi sıra geldi soldaki Performance bölümündeki alt başlıklardaki ince ayarları yapmaya. Page Cache seçeneğine tıkladıktan sonra açılan sayfadaki ayarları aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz. Gerekli açıklamalar için resmin altındaki kısmı okuyabilirsiniz =)

[caption id="attachment_11542" align="aligncenter" width="300"]w3-total-cache-kurulumu-9-page-cache w3-total-cache-kurulumu-9-page-cache[/caption]

Yukarıdaki resimde de görüldüğü şekilde yapabilirsiniz W3 Total Cache kurulumundaki  Page Cache ayarlarını (Resim anlayamadığım bir sebepten dolayı yazı içinde görünmüyor fakat boşluğa basın, açılacak orjinal boyutta yeni bir sayfa olarak =)). Bir noktaya daha değineyim; oradaki Don't cache pages for the following users seçeneğini seçerek Admin, Editor, Yazar ya da İçerik Sağlayıcı gibi rollerden seçtiğiniz gruptaki kullanıcılar için Cache özelliğini deaktif edebilirsiniz. Bunun kime ne yararı olur hiçbir fikrim yok ama belki işinize yarar ve orada yazanlar İngilizce olduğu için anlamayabilirsiniz diye belirtmek istedim. Bence elleşmeyin, resimdeki ayarlar kâfi...

W3 Total Cache - Minify Ayarları

Şimdi gelelim W3 Total Cache kurulumu için soldaki Minify bölümünü ayarlamaya. Ayarları aşağıda görüldüğü gibi yapabilirsiniz. Açıklamalar resmin altında... =)

w3-total-cache-kurulumu-10-minify

 

W3 Total Cache kurulumundaki Inline CSS ve Inline JS minification seçenekleri tasarımda bozukluklara yol açabileceğinden pasif olması daha iyi. Fakat önizleme modunu aktifleştirdiyseniz, bu iki seçeneği sırayla aktif ederek, bozulma olmayan seçenek(ler) varsa aktif olarak kullanabilirsiniz.

W3 Total Cache - Browser Ayarları

Son olarak W3 Total Cache kurulumunda Browser Cache ayarlarının nasıl olduğunu gösterelim. Tabii ki resimle :) Yine resmin altında açıklanması gerektiğini düşündüğüm yerlerle ilgili bi' şeler yazacağım tabi ki. Fakat merak ettiğiniz, sormak istediğiniz olursa yorum bölümünü kullanmaktan çekinmeyin tabii ki.

w3-total-cache-kurulumu-11-browser

 

Özellikle Google Page Speed puanlarını dikkate alanlar, GTMetrix gibi sitelerin analizlerine önem veren kişiler bilir; expires header, eTAG ve gzip kullanımı çok önemlidir ve sayfanızın SEO puanını ve yüklenme süresini artıracaktır. O yüzden W3 Total Cache kurulumu esnasında bu seçeneklerin aktif olması sitenize katkı sağlayacaktır. Fakat bu seçeneklerin bazılarının işe yaraması için .htaccess'te düzenlemeler yapılması gerekebilir. Normalde kullanmanıza rağmen GTMetrix'te kullanmıyormuşsunuz gibi uyarı görürseniz, yorum bölümüne yazın; .htaccess ile ilgili gerekli düzenlemeler konusunda fikir alışverişinde bulunuruz en azındaın =)

W3 Total Cache Hataları

Eğer W3 Total Cache kurulumu esnasında herhangi bir hata ile karşılaşırsanız, belki çözümü konusunda yardımcı olabilirim. Ben hata ile karşılaşmadım localhost'taki kurulumda. Yazarçizer'de de eski sunucu döneminde hem memcache hem de W3 Total Cache kullanıyordum. Şimdiye kadar herhangi bir hata ile karşılaşmadığım için belki karşılaştığınız hatanın yanıtını anında veremeyebilirim ama araştırıp yardımcı olmaya çalışırım merak etmeyin =)

SON BİR RİCA!

Yazıyı elinizden geldiği kadarıyla sosyal hesaplarınızda tanıtmanız, en azından güncel W3 Total Cache kurulumu anlatımının arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünmesini sağlayacaktır. Sizin yaşadığınız sorunları başkalarının da yaşamasına hiç gerek yok bence =)